Aceto balsamico

(ocet balsamiczny) – tradycyjna, wyjątkowa, pyszna przyprawa włoska o słodko-kwaśnym smaku, konsystencji prawie czarnego, błyszczącego, gęstego syropu...

Antipasto

(przystawka) – pierwszy element tradycyjnego włoskiego posiłku, przekąska podawana w oczekiwaniu na danie główne. Antipasti są malutkimi porcyjkami „na ząb”, różnorodne, smaczne, zaskakujące, kolorowe...

Azzurri

Azzurri – popularna nazwa włoskiej reprezentacji w piłce nożnej. Od czego pochodzi? Otóż kolor jasnoniebieski był oficjalnym kolorem rodziny Savoia – włoskich monarchów dzierżących władzę do 1946 roku. Z tego też powodu, w kolorze lazurowym (azzurro) rywalizują Włosi we wszystkich sportowych dyscyplinach, m.in. oprócz wspomnianej już reprezentacji w piłce nożnej, również włoska reprezentacja w rugby, męska reprezentacja w hokeju na lodzie, S.S.C. Napoli – piłkarski klub z Neapolu, oraz drużyny i sportowcy innych dyscyplin oficjalnie reprezentujący Włochy na arenie międzynarodowej.

Belcanto

Belcanto – (dosł. „piekny śpiew”) – termin muzyczny używany do określania dwóch pokrewnych zjawisk: techniki śpiewu mającej swoje korzenie w okresie baroku w środowisku szkoły neapolitańskiej, kładącej nacisk na piękno ludzkiego głosu i wirtuozerię wokalną, bądź stylu muzycznego powstałego we wczesnym baroku (1630-40), w którym muzyczną warstwę utworu podnoszono do rangi warstwy tekstowej. Głównymi przedstawicielami stylu bel canto byli Luigi Rossi (Rzym) i Francesco Cavalli (Florencja).

Carnevale

Carnevale - (karnawał) – samo słowo pochodzi z łaciny („carnem levare” – eliminacja mięsa) dlatego, że dawniej oznaczało przyjęcie, które odbywało się w ostatni dzień karnawału – Tłusty Czwartek, tuż przed okresem Wielkiego Postu. Za najważniejsze na świecie uważane są obchody karnawału w Wenecji, Viareggio i Ivrei...

Bandiera nazionale italiana

bandiera nazionale italiana (włoska flaga narodowa) - trzy kolory flagi włoskiej: zielony, biały i czerwony zatwierdził Senat Boloński dokumentem z dnia 18 października 1796. Konstytucja Republiki Włoskiej z grudnia 1947 roku, w paragrafie 12 określa, że oficjalną flagę Republiki Włoskiej zdobią trzy pionowe pasy tych samych wymiarów w kolorach zielonym, białym i czerwonym (verde prato brillante, bianco latte e rosso pomodoro della scala Pantone). Od 1996 roku narodowy dzień flagi obchodzony jest we Włoszech 7 stycznia.

Belpaese

Belpaese – (dosł. “piekny kraj”) – tradycyjne, poetyckie określenie Włoch nawiązujące w swym wydźwięku do łagodnego klimatu, bogactwa kulturalnego, oraz naturalnych zalet. Określeniem tym posługiwało się wielu pisarzy i poetów włoskich, a wśród nich Dante i Petrarka. Współcześnie, stwierdzenia tego używa się w języku włoskim i innych językach jako synonim Włoch, czasami jednak może być użyty w lekko ironicznym znaczeniu.

Casanova Giacomo

Urodził się w 1725 roku w Wenecji, zmarł w wieku 73 lat. Dziś uosabiany jest raczej z wielkim uwodzicielem niż z postacią historyczną. Wiele podróżował po stolicach osiemnastowiecznej Europy, co w zestawieniu jego zadziornym i uwodzicielskim charakterem zaowocowało obfitą literaturą...

Befana

Befana – wróżka, która według włoskiej tradycji, na okoliczność Bożego Narodzenia, rozdaje dzieciom prezenty w nocy z 5 na 6 stycznia. Befana jest staruszką z długim, krzywym nosem, nosi łachmany, na głowie ma chustkę i porusza się na miotle. Prezenty dostarcza przez komin i zostawia je w skarpecie. Dzieci, które chcą przypodobać się wiedźmie, podsuwają jej przed położeniem się spać pomarańczę, mandarynkę, lub kieliszek wina. Befana jest skutecznym sposobem na niegrzeczne dzieci którym mówi się, że jeśli nie zasłużą na prezenty, wiedźma zostawi węgiel, czosnek, ziemniaki, czy ostrą papryczkę. W związku z walką z otyłością u dzieci, tradycja słodkości na 6 stycznia wraca do korzeni i zawartość skarpety staje się wciąż mniej kaloryczna. Grzecznym dzieciom wiedźma przynosi najczęściej prezenty w postaci świeżych i suszonych owoców, czy pieczonych w domu ciasteczek. Włosi wydają średnio na „worek Befany” 27 euro, a zwyczaj ten kultywuje prawie 40 % Włochów, z czego w największej liczbie mieszkańcy Rzymu i Neapolu.

Caffé

Caffé – (kawa) – pierwszoplanowa bohaterka włoskiej codzienności. Nic i nikt tak jak kawa we Włoszech nie wyznacza rytmu dnia. Tylko we Włoszech prawdziwy smakosz tej używki odnajdzie absolutnie najlepszy jej smak… Na świecie krąży mnóstwo legend na temat pochodzenia kawy, a najbardziej znana opowiada historię etiopskiego pasterza o imieniu Kaldi...

Colomba pasquale

Przepyszne ciasto w kształcie gołębia, które pojawia się na włoskich stołach w Wielkanoc. Pieczone na bazie mąki, masła, jaj, cukru i kandyzowanej skórki pomarańczowej polewane jest obficie lukrem i posypane kruszonymi migdałami...