Aceto balsamico

(ocet balsamiczny) – tradycyjna, wyjątkowa, pyszna przyprawa włoska o słodko-kwaśnym smaku, konsystencji prawie czarnego, błyszczącego, gęstego syropu, produkowana głównie z moszczu winogron dojrzewających w wyjątkowym mikroklimacie Modeny. Bateria (rzędy beczek, w których leżakuje ocet) liczy od trzech do czternastu beczek. Począwszy od beczki dębowej, balsamico leżakuje w orzechowej (zyskując kolor i cierpkość), akacjowej, czereśniowej (słodycz), jesionowej, morwowej i jałowcowej. Beczki nigdy nie są całkowicie opróżniane. Ocet z nowego winobrania zawsze łączy się z wieloma starszymi i jest to smak nie do podrobienia. Projektantem oryginalnych butelek balsamino jest Giorgetto Giurgiano (projektant Ferrari), różnią się one jedynie etykietą producenta. Buteleczki z kremowym kapturkiem zawierają ocet 12-letni, a te ze złotym 25-letni. Włosi skrapiają balsamico truskawki lub gruszki, delikatny serek ricotta i dojrzały parmezan lub waniliowe lody...