C

Caffé

Caffé – (kawa) – pierwszoplanowa bohaterka włoskiej codzienności. Nic i nikt tak jak kawa we Włoszech nie wyznacza rytmu dnia. Tylko we Włoszech prawdziwy smakosz tej używki odnajdzie absolutnie najlepszy jej smak… Na świecie krąży mnóstwo legend na temat pochodzenia kawy, a najbardziej znana opowiada historię etiopskiego pasterza o imieniu Kaldi...

Carnevale

Carnevale - (karnawał) – samo słowo pochodzi z łaciny („carnem levare” – eliminacja mięsa) dlatego, że dawniej oznaczało przyjęcie, które odbywało się w ostatni dzień karnawału – Tłusty Czwartek, tuż przed okresem Wielkiego Postu. Za najważniejsze na świecie uważane są obchody karnawału w Wenecji, Viareggio i Ivrei...

Colomba pasquale

Przepyszne ciasto w kształcie gołębia, które pojawia się na włoskich stołach w Wielkanoc. Pieczone na bazie mąki, masła, jaj, cukru i kandyzowanej skórki pomarańczowej polewane jest obficie lukrem i posypane kruszonymi migdałami...

Confetti

Confetti –  bardzo mocno utożsamiane z włoską tradycją migdały w lukrowanej polewie w różnych kolorach. Wręczane zawsze w nieparzystej liczbie w bardzo różnej formie w postaci małych „prezencików” zwanych bombonierami gościom uczestniczącym w ceremonii ślubu, chrztu itp. wyrażają wdzięczność za wzięcie udziału w święcie, są pamiątką z uroczystości, a symbolizują pomyślność, powodzenie i dobrobyt.

Cosa Nostra

(z wł. nasza rzecz, nasza sprawa) – wyrażeniem tym zazwyczaj określa się organizację kryminalną o profilu terrorystyczno – mafijnym, której korzenie sięgają Sycylii i początków XIX wieku, która w drugiej połowie XX wieku wyrosła na organizację międzynarodową...

Casanova Giacomo

Urodził się w 1725 roku w Wenecji, zmarł w wieku 73 lat. Dziś uosabiany jest raczej z wielkim uwodzicielem niż z postacią historyczną. Wiele podróżował po stolicach osiemnastowiecznej Europy, co w zestawieniu jego zadziornym i uwodzicielskim charakterem zaowocowało obfitą literaturą...

Commedia Dell’Arte

Narodziła się we Włoszech w początkach XVI wieku, a jej popularność sięga XVIII wieku. W sztuce tej nie chodziło o inny rodzaj przedstawienia teatralnego, a inny sposób „robienia” teatru. Przedstawienia nie były oparte na tekstach pisanych, a improwizacjach nazywanych canovacci lub scenari...

Cornetto

Tradycyjny włoski przysmak śniadaniowy serwowany w barach i kawiarniach nieodłącznie z malutką filiżanką espresso. Z francuskiego croissant, w formie rogalika z chrupiącego francuskiego ciasta z nadzieniem w formie marmolady, kremu, Nutelli, lub jakiegokolwiek innego wymyślonego przez zdolnych włoskich ciastkarzy...