Caffé

Caffé – (kawa) – pierwszoplanowa bohaterka włoskiej codzienności. Nic i nikt tak jak kawa we Włoszech nie wyznacza rytmu dnia. Tylko we Włoszech prawdziwy smakosz tej używki odnajdzie absolutnie najlepszy jej smak… Na świecie krąży mnóstwo legend na temat pochodzenia kawy, a najbardziej znana opowiada historię etiopskiego pasterza o imieniu Kaldi, który wyprowadzał na pastwisko swoje kozy. Pewnego dnia kozy natrafiły na krzew kawowy, zaczęły jeść jego owoce i żuć liście. Gdy nadeszła noc, kozy zamiast spać, zachowywały się zgoła podejrzanie. Były pełne energii, ożywione jak nigdy wcześniej. Obserwując je, pasterz domyślił się skąd wzięła się ich niesamowita moc, zebrał ziarna rośliny, które zjadło jego stado, zmełł je, zrobił napar i w ten sposób otrzymał kawę. We Włoszech przykłada się olbrzymią wagę do jakości kawy, sposobu jej przygotowania i podania. Oto rodzaje kawy, które można tam spotkać: · caffè espresso – klasyczna, tradycyjna, mocna kawa, podawana najczęściej w filiżance · caffè ristretto – można powiedzieć, że to napój – symbol Włoch; tylko tu praktycznie można spotkać prawdziwe caffè ristretto. To espresso, ale w bardzo małej ilości, zaledwie kilku kropel. Tak przygotowana kawa zamyka w sobie najgłębszą esencję kawy i ma – wbrew pozorom - małą zawartość kofeiny · caffè corretto – otrzymuje się ją dodając do espresso niewielką ilość grappy, lub innego alkoholu, w zależności od upodobania · caffè macchiato – otrzymuje się ją dodając do kawy małą ilość mleka („una macchia” – plama przyp. red.) · caffè lungo – to espresso przygotowane z większą ilością wody. Mimo, że ten rodzaj kawy jest bardziej rozcieńczony, zawiera więcej kofeiny niż tradycyjne espresso i jeszcze więcej niż caffè ristretto Bardzo popularne we Włoszech, ale też i w Polsce są napoje, zawierające kawę typu: caffelatte, które przygotowuje się wlewając do wysokiej i wąskiej szklanki mocno ciepłego mleka filiżankę espresso, czy latte macchiato przygotowane podobnie, ale z dodatkiem dosłownie paru kropli espresso.