Tiramisù

Dziś polecamy tiramisù - pyszny, najbardziej znany włoski deser!

Bardzo łatwy w przygotowaniu, według wypróbowanego wielokrotnie przepisu zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Tiramisù Czas przygotowania: 40 minut

Deser po zrobieniu musi tężeć w lodówce minimum 8 godzin, więc trzeba wziąć to pod uwagę w przypadku spodziewanych gości…

Składniki:

  1. duże opakowanie podłużnych, suchych biszkoptów
  2. mocno słodka kawa espresso (do tej ilości wykorzystuję kawę z 4 małych „makinetek”)
  3. kakao
  4. 40 dkg serka homogenizowanego śmietankowego, lub waniliowego
  5. 10 dkg masła
  6. 4 jaja
  7. 20 dkg cukru pudru
  8. 50 ml likieru migdałowego (świetnie sprawdza się Amaretto)


Sposób przyrządzania:

W makutrze ucieramy żółtka z połową cukru pudru. Ubijamy białka, a po ubiciu na sztywno dodajemy resztę cukru pudru ubijając jeszcze trochę. Do utartych jaj dodajemy serek waniliowy i masło (ważne, żeby było miękkie, żeby nie zrobiły się grudki); Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i dobrze mieszamy. Mamy gotowy krem do przełożenia biszkoptów.

Do ostudzonej (najlepiej w głębokim talerzu), słodkiej kawy wlewamy likier. Maczamy biszkopty do połowy (ale nie trzymamy w kawie, tylko szybko wyjmujemy) stroną bez cukru i układamy w naczyniu moczoną stroną do góry. Układamy w ten sposób dolną warstwę deseru. Wykładamy następnie na biszkopty połowę kremu i posypujemy obficie kakao przez drobne sitko. Drugą warstwę układamy podobnie: najpierw biszkopty namoczone w kawie moczoną stronę do góry, drugą część kremu i wierzch posypujemy znów obficie kakao.

Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Jeśli wszystko zrobicie według przepisu i wskazówek, możecie być pewni, że deser będzie przepyszny!

Powodzenia i smacznego!