Macedonia

SAŁATKA OWOCOWA

Nie ma nic bardziej rozkosznego w letnie dni od energetycznej porcji pachnących owoców…

Macedonię kochają całe Włochy. Sporządzona ze świeżych, sezonowych owoców skusi każde podniebienie, uzupełni dawkę witamin, nacieszy kolorami oczy, a efektownie podana jest jak prawdziwe dzieło sztuki!

Jednym ze sposobów serwowania macedonii jest arbuzowy talerz, w którym ląduje schłodzona sałatka.

Macedonia - sałatka owocowa

Do jej przygotowania można użyć:

  • arbuz
  • brzoskwinie
  • winogrona białe i ciemne (bezpestkowe)
  • melon zielony, żółty, lub pomarańczowy
  • truskawki
  • wiśnie
  • jabłko
  • gruszki
  • kiwi
  • banan
  • ananas
  • pomarańcze
  • mandarynki


Wszystkie składniki według preferencji i ilości:)

Jeśli chcemy wykorzystać arbuza do podania sałatki, wykrawamy miąższ i kroimy go na kostki. W osobnym naczyniu mieszamy pokrojone owoce. Zostawiamy na kilka minut, żeby się „przegryzły”. Kto lubi, może urozmaicić owoce nutką alkoholu. Świetnie nadaje się do tego Porto, czy Malaga, albo likier owocowy według uznania. Owoce dobrze jest wzbogacić sokiem z pomarańczy, cytryny, lub grejpfruta i delikatnie dosłodzić.

Gotową sałatkę przełożyć do wykrojonego arbuza. Podawać schłodzone, można z lodami, lub niesłodką śmietaną.

Aż ślinka leci! Buon appetito!