Kuchnia Dantego

W pewnym miejscu w Warszawie, pewnych dwóch Włochów rozpala wyobraźnię i kusi podniebienie...

Kabaret improwizowany, czyli ... Kuchnia Dantego!

Dawno dawno temu, Pierluigi i Leonardo, stypendyści na kursie języka polskiego w Warszawie, wpadli na zgoła oryginalny pomysł... Chodzili po klubach i kawiarniach zaczepiając dziewczyny rozbrajającym pytaniem: „Czy Pani czytała Dantego?“ Ten sposób na podryw nie zawsze dawał dobre skutki, ale zainspirował Włochów do stworzenia audycji kulinarnej. I tak w 2005 roku Pierluigi i Leonardo założyli Warsaw Calling, pierwszy legendarny podcasting w Polsce i postanowili, że koniecznie pojawią się tam również audycje o Dantem. Żeby było weselej, zaprosili Alfredo do gotowania podczas lektury „Boskiej Komedii“.

Alfredo to kolejny ex-stypendysta, który w 2000 roku był najlepszym i najsłynniejszym kucharzem w akademiku na ul. Radomskiej w Warszawie i nie tylko. Jego sąsiadem był właśnie Leonardo, z którym często umawiał się na wspólne gotowanie i miłe pogawędki kuchenne.

Kiedy jakiś czas temu na warszawskiej Starówce otworzono Lokal Użytkowy, wspólni znajomi Alfredo, Leonardo i właścicieli Lokalu wpadli na pomysł, by reaktywować Kuchnię Dantego, tylko że na żywo, z publicznością.

Happeningi Kuchni Dantego odbywają się cztery razy w miesiącu: w pierwszy i trzeci wtorek, oraz pierwszą i trzecią środę miesiąca. Start o 19.30, menu jest ustalane tydzień wcześniej, ale może ulegać zmianom - zależy od tego, co się znajdzie na bazarach i w sklepach, bowiem Alfredo i Leonardo starają się, żeby produkty były zawsze świeże, sezonowe i ekologiczne. Jak łatwo się domyślić panuje tu rodzinna i kameralna atmosfera, dużo zależy też od otwartego nastawienia gości, który muszą być przygotowani na coś, co wygląda bardziej jak spotkanie u przyjaciół, niż formalna kolacja w restauracji. Jedzenia jest jednak dużo, a co najważniejsze - jest pysznie i tanio! Typowe menu składa się z dwóch przystawek, dwóch rodzajów makaronu, drugiego dania, dodatku i deseru. To wszystko kosztuje jedynie 40 złotych. Studenci są traktowani wyjątkowo – płacą zaledwie 25 złotych.

 

Jedna z potraw przygotowywana jest przed gośćmi: Alfredo i Leonardo gawędzą o kuchnii, pokazują jak gotują Włosi, a przez cały ten czas czytają fragmenty „Boskiej Komedii“ Dantego po włosku i polsku. Wszystko jest improwizowane, a czasami można być świadkiem niezłego kabaretu...

Szczerze polecamy, a szczegóły spotkań, menu i ciekawostki możecie znaleźć na na facebook’u pod hasłem „Kuchnia Dantego”.