Pasta z cukinii do chleba: najlepszy przepis na kremowe i pyszne smarowidło, które musisz wypróbować!

  • 29 października, 2025

Informacje o przepisie

Porcje: 4 porcje (ok. 300g pasty)
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • * cukinia - 1 duża sztuka (ok. 500 g)
  • * cebula - 1 mała sztuka
  • * czosnek - 1-2 ząbki
  • * nasiona słonecznika - 3 łyżki
  • * oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • * świeży koperek - 2 łyżki, posiekany
  • * sok z cytryny - 1 łyżka
  • * sól - 1 płaska łyżeczka do odsączania + szczypta do smaku
  • * świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Nie obieraj jej, jeśli ma ładną skórkę.
  2. 2
    Startą cukinię umieść w misce, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i odstaw na 15 minut.
  3. 3
    Po tym czasie bardzo dokładnie odciśnij całą wodę z cukinii za pomocą dłoni lub gazy.
  4. 4
    Na patelni podpraż na złoto nasiona słonecznika, a następnie zdejmij je i odłóż na bok.
  5. 5
    Na tej samej patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
  6. 6
    Do cebuli i czosnku dodaj odciśniętą cukinię. Smaż wszystko razem przez ok. 5-7 minut, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni.
  7. 7
    Przełóż zawartość patelni do naczynia blendera. Dodaj uprażony słonecznik, posiekany koperek i sok z cytryny.
  8. 8
    Zblenduj wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na zimno.

Pasta z cukinii na kanapki to mój ulubiony sposób na wykorzystanie nadmiaru tego letniego warzywa! Zarówno w Polsce, jak i we Włoszech, cukinia (zucchina) króluje w letnich ogródkach. Ten przepis zamienia ją w kremowe, pyszne smarowidło, idealne do chleba.

  • Idealna pasta na lekkie śniadanie
  • Kluczem jest odsączenie cukinii z wody
  • Gotowa w mniej niż 30 minut
  • Zdrowa i pełna smaku

Przygotowanie cukinii – klucz do idealnej konsystencji

Zaczynamy od najważniejszego kroku, którego nauczyłem się we Włoszech przy obróbce bakłażana. Startą na grubych oczkach cukinię posól i odstaw na kwadrans. Sól wyciągnie z niej całą masę wody. Następnie musisz ją bardzo, bardzo dokładnie odcisnąć. Ten zabieg jest absolutnie kluczowy – bez niego pasta będzie wodnista i bez smaku.

Smażenie bazy smakowej

Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika, aż staną się złote i pachnące. Zdejmij je z patelni, a na niej rozgrzej oliwę. Zeszklij drobno posiekaną cebulkę, a pod koniec dodaj czosnek (tylko na chwilę, by uwolnił aromat). Do tej pachnącej bazy wrzuć dobrze odciśniętą cukinię. Smaż wszystko razem przez kilka minut. Zobaczysz, jak z bezkształtnej masy zamieni się w aromatyczny, zwarty farsz.

Finałowe blendowanie i doprawianie

Teraz wystarczy połączyć smaki. Przełóż całą zawartość patelni do blendera, dodaj uprażony słonecznik, świeży koperek i sok z cytryny dla orzeźwienia. Zmiksuj wszystko na gładką, kremową masę. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Twoja pasta kanapkowa z cukinii jest gotowa! Smakuje wybornie na zimno, na kromce dobrego chleba na zakwasie. To prostota i świeżość w najlepszym wydaniu. Buon appetito!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!