Pasta z cukinii i czosnku: najlepszy przepis na kremowe, aromatyczne smarowidło w prawdziwie włoskim stylu!

  • 3 listopada, 2025

Składniki

  • * cukinia - 2 średnie sztuki (ok. 600 g)
  • * czosnek - 3-4 ząbki (nie bój się go, po usmażeniu będzie słodki!)
  • * oliwa z oliwek extra vergine - 4 łyżki
  • * ser Parmezan (*Parmigiano Reggiano*) - 2 łyżki, świeżo starty (mój sekretny składnik!)
  • * sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • * świeża bazylia lub mięta - kilka listków
  • * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki (ok. 3-4 mm).
  2. 2
    Obierz czosnek i również pokrój go w plasterki.
  3. 3
    Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż uwolni aromat, ale się nie zarumieni.
  4. 4
    Dodaj na patelnię pokrojoną cukinię, posól ją i wymieszaj. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas, aż cukinia będzie całkowicie miękka i niemal się rozpadnie.
  5. 5
    Zdejmij patelnię z ognia i lekko przestudź jej zawartość.
  6. 6
    Przełóż usmażoną cukinię z czosnkiem do naczynia blendera. Dodaj starty Parmezan, listki bazylii, sok z cytryny i pozostałą łyżkę oliwy.
  7. 7
    Zblenduj wszystko na gładką, kremową masę.
  8. 8
    Spróbuj pasty i dopraw do smaku solą oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Moja pasta z cukinii i czosnku to esencja włoskiej kuchni – prosta, pachnąca i absolutnie pyszna. We Włoszech nauczyłem się, że z kilku dobrych składników można stworzyć magię. Ta pasta jest tego najlepszym dowodem. Idealna na chrupiącej grzance jako antipasto!

  • Włoski klasyk w prostej formie
  • Kluczem jest powolne smażenie
  • Idealnie kremowa i aromatyczna
  • Gotowa w mniej niż 30 minut

Przygotowanie bazy: potęga wolnego smażenia

Zaczynamy od pokrojenia cukinii i czosnku w plasterki. Na patelni rozgrzej dobrą oliwę – to podstawa! Najpierw wrzuć czosnek i na małym ogniu pozwól mu uwolnić cały swój aromat. Następnie dodaj cukinię, posól ją i smaż powoli pod przykryciem. Ten proces, podobny do włoskiego soffritto, sprawia, że cukinia staje się niezwykle miękka i słodka, a czosnek traci swoją ostrość.

Blendowanie na idealnie kremową pastę

Gdy cukinia będzie już prawie rozpadać się pod dotykiem łopatki, przełóż ją do blendera. Teraz czas na moje sekretne składniki, które podbijają smak: świeżo starty Parmigiano Reggiano dla smaku umami i kilka listków świeżej bazylii dla aromatu. Zblenduj wszystko na idealnie gładki, lśniący krem.

Finałowe doprawienie i włoskie sekrety

Na koniec dopraw pastę świeżo mielonym czarnym pieprzem – nie żałuj go! Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soli. Gotową pastę przełóż do miseczki i, jak to robią Włosi, polej z wierzchu strużką najlepszej oliwy z oliwek. Podawaj z ciepłą, chrupiącą ciabattą lub bagietką.

Ten przepis udowadnia, że nie trzeba komplikować sobie życia, by jeść jak w słonecznej Italii. Prosto, smacznie i z sercem. Buon appetito!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!