Pasta z cukinii i ciecierzycy: najlepszy przepis na lekki, zielony hummus, który zrobisz w 15 minut!

  • 3 listopada, 2025

Składniki

  • * cukinia - 1 duża sztuka (ok. 500 g)
  • * ciecierzyca z puszki - 240 g (waga po odsączeniu, we Włoszech to *ceci*!)
  • * pasta tahini - 2 łyżki (klucz do smaku hummusu)
  • * czosnek - 1-2 ząbki
  • * sok z cytryny - 3-4 łyżki
  • * oliwa z oliwek extra vergine - 3 łyżki
  • * kmin rzymski (kumin) - 1/2 łyżeczki
  • * świeża pietruszka - mała garść listków
  • * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Umyj cukinię, odetnij końcówki i pokrój ją w grubą kostkę. Obierz czosnek.
  2. 2
    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wrzuć cukinię i smaż na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż będzie bardzo miękka, a cała woda odparuje. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. 3
    Odsącz ciecierzycę z zalewy na sicie i dokładnie przepłucz ją pod zimną wodą.
  4. 4
    Do misy blendera lub malaksera wrzuć przestudzoną cukinię z czosnkiem, opłukaną ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, kmin rzymski i listki pietruszki.
  5. 5
    Zblenduj wszystko na wysokich obrotach aż do uzyskania idealnie gładkiej i kremowej konsystencji.
  6. 6
    Dopraw gotową pastę solą i pieprzem do smaku, spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny.
  7. 7
    Przełóż do miseczki, polej z wierzchu odrobiną oliwy i podawaj.

Moja pasta z cukinii i ciecierzycy to nic innego jak lżejsza, letnia i bardzo włoska w duchu wersja hummusu! Ciecierzyca, czyli ceci, jest we Włoszech uwielbiana, a dodatek smażonej cukinii nadaje całości niesamowitej świeżości. To mój hit na letnie antipasto!

  • Letnia, lżejsza wersja hummusu
  • Idealnie kremowa i delikatna
  • Szybki przepis na zdrową przekąskę
  • Wegańska i pełna białka

Przygotowanie cukinii – sekret smaku i konsystencji

Zaczynamy od pokrojenia cukinii w kostkę. Kluczem do uzyskania gęstej pasty jest odparowanie z niej jak największej ilości wody. Dlatego smażymy ją na patelni z odrobiną oliwy, aż stanie się bardzo miękka i lekko złocista. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek – dzięki temu jego aromat będzie intensywny, ale nie surowy.

Blendowanie na idealnie gładki hummus

Gdy cukinia lekko przestygnie, wrzuć ją do blendera. Dodaj opłukaną ciecierzycę, pastę tahini (która nadaje całości tego charakterystycznego, orzechowego smaku), sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Uruchom blender i miksuj cierpliwie na najwyższych obrotach. Ten proces zamieni składniki w cudownie gładki, jedwabisty i jasnozielony krem.

Finałowe doprawienie i podanie

Na koniec spróbuj swojego dzieła. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie dodaj więcej soku z cytryny, jeśli lubisz bardziej wyraziste, kwaśne nuty. Gotową pastę przełóż do miseczki. Ja lubię polać ją z wierzchu najlepszą oliwą z oliwek i podawać z chrupiącymi, włoskimi paluszkami grissini lub świeżymi warzywami.

Ten przepis to dowód na to, że znane klasyki można w prosty sposób odświeżyć, nadając im zupełnie nowy, sezonowy charakter. Buon appetito!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!