Najlepszy przepis na pastę z cukinii: odkryj sekret idealnie kremowej pasty z ricottą i parmezanem!

  • 3 listopada, 2025

Informacje o przepisie

Porcje: 4 porcje (ok. 350g pasty)
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • * cukinia - 1 duża sztuka (ok. 500 g)
  • * ser ricotta - 100 g (to ona nadaje tej paście cudowną kremowość!)
  • * ser Parmezan (*Parmigiano Reggiano*) - 30 g, świeżo starty
  • * czosnek - 1 duży ząbek
  • * oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • * świeża bazylia i pietruszka - mała garść mieszanki
  • * sok z cytryny - 1 łyżka
  • * sól - 1 płaska łyżeczka do odsączania + szczypta do smaku
  • * świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. 2
    Przełóż startą cukinię do miski, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i odstaw na 15 minut, aby puściła sok.
  3. 3
    Po tym czasie bardzo dokładnie odciśnij całą wodę z cukinii za pomocą dłoni lub gazy.
  4. 4
    Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i smaż przez minutę. Dodaj odciśniętą cukinię i smaż razem przez 5-7 minut, aż będzie miękka i odparuje resztki wilgoci. Odstaw do wystudzenia.
  5. 5
    Do naczynia blendera przełóż ostudzoną cukinię, ser ricotta, starty Parmezan, świeże zioła oraz sok z cytryny.
  6. 6
    Zblenduj wszystko na gładką, jednolitą i kremową masę.
  7. 7
    Dopraw gotową pastę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i przełóż do miseczki.

Ten przepis na pastę z cukinii to moja odpowiedź na pytanie, jak zamienić proste, letnie warzywo w elegancką przekąskę rodem z włoskiego aperitivo. Sekretem jest dodatek dwóch wspaniałych włoskich serów: kremowej ricotty i wyrazistego Parmezanu.

  • Niezwykle kremowa i delikatna
  • Sekret tkwi w odsączeniu cukinii
  • Idealna na grzanki i do krakersów
  • Smakuje jak we Włoszech

Przygotowanie cukinii – sekret kremowej pasty

Zaczynamy od kluczowego kroku, którego nauczyłem się we Włoszech. Startą cukinię należy posolić i odstawić, aby puściła wodę, a następnie bardzo dokładnie ją odcisnąć. Ten prosty trik to gwarancja, że Twoja pasta będzie gęsta i kremowa, a nie wodnista. To podstawa, której nie można pominąć!

Budowanie smaku na patelni

Na patelni z odrobiną dobrej oliwy podsmaż najpierw czosnek, a potem dodaj odciśniętą cukinię. Smaż wszystko razem przez kilka minut. Ten proces nie tylko gotuje cukinię, ale przede wszystkim wydobywa z niej głębszy, lekko słodki smak. Po usmażeniu odstaw mieszankę do całkowitego wystudzenia – to ważne, by sery się nie zważyły.

Finałowe blendowanie z włoskimi serami

Gdy baza z cukinii jest już zimna, przełóż ją do blendera. Teraz czas na magię! Dodaj kremową ricottę, która nada paście lekkości i aksamitnej gładkości, oraz świeżo starty Parmigiano Reggiano dla głębokiego smaku umami. Dorzuć świeże zioła, sok z cytryny i zmiksuj wszystko na idealnie gładki krem.

Gotową pastę dopraw solą i pieprzem. Podawaj na chrupiących grzankach, polaną z wierzchu najlepszą oliwą. To prosty smak luksusu. Buon appetito!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!