Pasta z czarnych oliwek, czyli tapenada: najlepszy przepis na błyskawiczne i aromatyczne smarowidło!
- 3 listopada, 2025

Spis treści
Informacje o przepisie
Składniki
- ☐ * czarne oliwki, drylowane - 150 g (najlepsze będą mięsiste, greckie *Kalamata* lub włoskie *Taggiasca*)
- ☐ * kapary w zalewie - 1 łyżka, odsączone
- ☐ * fileciki anchois w oleju - 2 sztuki (mój sekretny składnik, nie bój się ich, nie będą smakować rybą!)
- ☐ * czosnek - 1 mały ząbek
- ☐ * oliwa z oliwek extra vergine - 3-4 łyżki
- ☐ * sok z cytryny - 1 łyżeczka
- ☐ * świeża natka pietruszki - mała garść
Sposób przygotowania
- 1Odsącz oliwki i kapary z zalewy. Czosnek obierz.
- 2Umieść w naczyniu blendera (lub malaksera) wszystkie składniki: oliwki, kapary, fileciki anchois, czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę.
- 3Zblenduj wszystko na pastę. Miksuj pulsacyjnie, jeśli chcesz zachować rustykalną, grubszą teksturę, lub dłużej dla uzyskania gładszej konsystencji.
- 4Spróbuj pasty. Zazwyczaj nie trzeba jej solić, ponieważ oliwki, kapary i anchois są już słone.
- 5Przełóż gotową pastę do miseczki lub słoiczka.
Moja pasta z czarnych oliwek, we Włoszech znana jako paté di olive, a we Francji jako tapenada, to kwintesencja smaków Morza Śródziemnego. Jest intensywna, aromatyczna i uzależniająco pyszna. To mój absolutny hit na szybkie antipasto dla niespodziewanych gości!
- Klasyk kuchni śródziemnomorskiej
- Gotowa w zaledwie 5 minut
- Intensywny, słony smak umami
- Idealna na grzanki i do makaronu
Wybór składników – serce smaku
W tym przepisie wszystko opiera się na jakości składników. Wybierz dobrej jakości, mięsiste, czarne oliwki. To one są tu gwiazdą. Drugi kluczowy składnik to anchois. Wiem, co myślisz – ryba w paście? Zaufaj mi! Dwa małe fileciki rozpuszczą się całkowicie, nie zostawiając rybnego smaku, a jedynie niesamowitą głębię i słony posmak umami, który podbije smak oliwek.
Błyskawiczne przygotowanie pasty
Ten przepis jest genialny w swojej prostocie. Wrzucasz wszystkie składniki do jednego naczynia i miksujesz. Ja lubię, gdy moja pasta ma lekko rustykalną, wyczuwalną teksturę, dlatego blenduję ją pulsacyjnie. (W ten sposób unikam zrobienia gładkiej papki). Jeśli wolisz idealnie gładki krem, po prostu miksuj nieco dłużej.
Jak podawać pastę z czarnych oliwek? Włoskie inspiracje
Gdy pasta jest gotowa, spróbuj jej i oceń, czy potrzebuje więcej soku z cytryny. Możliwości podania są nieograniczone! Najlepiej smakuje na chrupiącej, ciepłej grzance, czyli włoskiej bruschetcie. Możesz też wymieszać łyżkę pasty z gorącym makaronem, dodać do sałatki, posmarować nią spód pizzy albo podać jako dip do świeżych warzyw.
To małe naczynie pełne smaku to dowód, że nie trzeba spędzać w kuchni godzin, by poczuć się jak na wakacjach we Włoszech. Buon appetito!
Michał Kowalczyk
Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!

