Pasta z pieczonego czosnku i oliwy: najlepszy przepis na słodkie i aromatyczne smarowidło w stylu włoskim!

  • 3 listopada, 2025

Składniki

  • * całe główki czosnku - 3-4 sztuki (polski Harnaś będzie idealny!)
  • * oliwa z oliwek extra vergine - ok. 100-150 ml (tyle, by przykryć czosnek do połowy)
  • * świeży tymianek lub rozmaryn - kilka gałązek (opcjonalnie, dla aromatu)
  • * gruboziarnista sól morska i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Nagrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. 2
    Odetnij wierzchołki główek czosnku (ok. 1/4 wysokości), tak aby odsłonić końcówki każdego ząbka.
  3. 3
    Ułóż główki czosnku w małym naczyniu żaroodpornym lub kokilce, odciętą stroną do góry.
  4. 4
    Zalej czosnek oliwą z oliwek do około połowy jego wysokości. Na wierzchu ułóż gałązki ziół (jeśli używasz).
  5. 5
    Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  6. 6
    Piecz przez 45-60 minut, aż ząbki czosnku będą całkowicie miękkie i złociste.
  7. 7
    Wyjmij naczynie z piekarnika i lekko przestudź.
  8. 8
    Wyciśnij miękki, kremowy miąższ z upieczonych główek czosnku do miseczki.
  9. 9
    Dodaj 2-3 łyżki aromatycznej oliwy z pieczenia, dopraw solą oraz pieprzem i rozgnieć wszystko widelcem na gładką pastę.

Moja pasta z czosnku i oliwy to prawdziwa magia i moja mała kulinarna arma segreta (tajna broń)! Ten przepis pokazuje, jak agresywny i ostry surowy czosnek pod wpływem powolnego pieczenia w oliwie zamienia się w coś absolutnie boskiego: słodki, kremowy i delikatny mus o głębokim smaku.

  • Sekret tkwi w powolnym pieczeniu
  • Słodki, a nie ostry smak czosnku
  • Niesamowicie wszechstronny dodatek
  • Prosty przepis, spektakularny efekt

Przygotowanie czosnku do pieczenia

Zaczynamy od przygotowania naszych główek czosnku. Ostrym nożem odetnij ich wierzchołki. To ważny krok, który pozwoli oliwie i ciepłu dotrzeć do każdego ząbka. Ułóż je w małym naczyniu i zalej hojnie dobrą oliwą z oliwek. (Nie oszczędzaj na niej, bo po pieczeniu zamieni się w cudownie aromatyczny olej!).

Pieczenie, czyli jak zamienić ostry czosnek w krem

Naczynie przykryj szczelnie folią i wstaw do piekarnika. Teraz potrzebna jest tylko cierpliwość. Podczas powolnego pieczenia w gorącej oliwie, czyli procesu confit, ostre związki siarki w czosnku ulegają rozpadowi, a naturalne cukry karmelizują się. To właśnie dlatego czosnek traci całą swoją agresywność i staje się słodki i niezwykle kremowy.

Jak wykończyć i używać pasty z czosnku?

Gdy czosnek jest już miękki jak masło, wystarczy go lekko ostudzić. Następnie po prostu wyciśnij zawartość każdej łupinki do miseczki – miąższ wyjdzie bez najmniejszego problemu. Dodaj do niego kilka łyżek tej cudownej oliwy, w której się piekł, dopraw solą, pieprzem i rozgnieć widelcem. Gotowe! Możesz jej używać do smarowania grzanek, jako bazę do sosów, dodatek do purée ziemniaczanego, marynat do mięs czy po prostu wymieszać z makaronem.

To jeden z tych przepisów, które zmieniają zasady gry. Spróbuj raz, a będziesz go robić zawsze!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!