Pasta z cukinii i suszonych pomidorów: najlepszy przepis na aromatyczną pastę do chleba i grzanek!

  • 3 listopada, 2025

Informacje o przepisie

Porcje: 4 porcje (ok. 300g pasty)
Czas przygotowania: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • * cukinia - 1 duża sztuka (ok. 500 g)
  • * suszone pomidory w oleju - 100 g, odsączone (ale zachowaj ten pyszny olej!)
  • * olej z suszonych pomidorów - 3 łyżki
  • * czosnek - 2 ząbki
  • * nasiona słonecznika - 3 łyżki
  • * świeża bazylia - garść listków
  • * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
  2. 2
    Cukinię pokrój w grubą kostkę, czosnek pozostaw w łupinach. Warzywa wymieszaj z 1 łyżką oleju z pomidorów, solą i pieprzem.
  3. 3
    Rozłóż warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut, aż cukinia będzie miękka i lekko złocista.
  4. 4
    Upieczoną cukinię i wyciśnięty z łupin czosnek przełóż do naczynia blendera. Dodaj odsączone suszone pomidory, nasiona słonecznika, świeżą bazylię i pozostałe 2 łyżki oleju.
  5. 5
    Zblenduj wszystko na gładką, jednolitą masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze odrobinę oleju lub łyżkę wody.
  6. 6
    Spróbuj pasty i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki i podawaj.

Moja pasta z cukinii i suszonych pomidorów to smak włoskiego lata zamknięty w słoiczku! Ten przepis to kwintesencja filozofii cucina povera – z kilku prostych, sezonowych składników tworzymy coś absolutnie wyjątkowego. Idealna na grzanki jako antipasto!

  • Intensywny, włoski smak
  • Sekretem jest pieczenie warzyw
  • Wegańska i pełna aromatów
  • Idealna do chleba i makaronu

Pieczenie – sekret głębokiego smaku cukinii

Zaczynamy od kroku, który odmienia wszystko! Pokrojoną w kostkę cukinię i czosnek w łupinach pieczemy w piekarniku. To technika, którą uwielbiam – pieczenie wydobywa z warzyw ich naturalną słodycz i koncentruje smak (zamiast go rozwodnić, jak podczas gotowania). Czosnek po upieczeniu staje się kremowy i traci całą swoją ostrość.

Łączenie składników w idealną pastę

Gdy warzywa są już upieczone i lekko przestudzone, przekładamy je do blendera. Wyciśnij z łupinek ten cudownie miękki, aromatyczny czosnek. Do tego dodaj prawdziwy skarb włoskiej kuchni – suszone pomidory (pomodori secchi), nasiona słonecznika dla kremowej konsystencji oraz świeżą bazylię. Nie zapomnij o oleju z pomidorów (to czysta esencja smaku!). Teraz wystarczy wszystko zblendować na gładki krem.

Finałowe doprawienie i podanie

Na koniec spróbuj pasty i dopraw ją solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotową pastę przełóż do miseczki. Ja najbardziej lubię ją podawać z chrupiącą, świeżą ciabattą lub jako dodatek do szybkiego makaronu. Wystarczy wymieszać kilka łyżek z gorącą pastą i gotowe!

Ten przepis to dowód na to, jak wielką moc mają proste składniki najwyższej jakości. To smak, który nigdy się nie nudzi. Buon appetito!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!