Pasta z grillowanej cukinii i pieczonego czosnku: najlepszy przepis na włoską pastę z letnim aromatem!

  • 3 listopada, 2025

Składniki

  • * cukinia - 2 średnie sztuki (ok. 800 g)
  • * czosnek - 4 ząbki (w łupinach)
  • * ser Pecorino lub Parmezan - 30 g, świeżo starty (Pecorino jest bardziej wyrazisty i słony!)
  • * świeża mięta - garść listków
  • * oliwa z oliwek extra vergine - 4 łyżki
  • * sok z cytryny - 1-2 łyżki
  • * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Umyj cukinię, odetnij końcówki i pokrój ją wzdłuż na grube plastry (ok. 1 cm).
  2. 2
    Rozgrzej mocno patelnię grillową lub grilla. Plastry cukinii posmaruj z obu stron oliwą, dopraw solą i pieprzem.
  3. 3
    Grilluj cukinię partiami, po 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie miękka i pojawią się na niej charakterystyczne, ciemne paski. Razem z cukinią grilluj nieobrane ząbki czosnku.
  4. 4
    Zgrillowaną cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Z czosnku wyciśnij miękki, upieczony miąższ.
  5. 5
    Do naczynia blendera przełóż zgrillowaną cukinię, miąższ czosnku, starty ser, listki mięty, sok z cytryny i pozostałą oliwę.
  6. 6
    Zblenduj wszystko na pastę o lekko grudkowatej, rustykalnej konsystencji. Nie miksuj na idealnie gładki krem.
  7. 7
    Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
  8. 8
    (Alternatywa: zamiast grillować, możesz upiec warzywa w piekarniku w 200°C przez 25-30 minut).

Moja pasta z grillowanej cukinii to smak włoskiego lata w najczystszej postaci! We Włoszech grillowane warzywa, czyli verdure grigliate, to podstawa letnich posiłków. Ten przepis zamienia je w genialne smarowidło o dymnym aromacie, idealne jako antipasto.

  • Intensywny, dymny smak z grilla
  • Sekret tkwi w grillowaniu warzyw
  • Idealna na grzanki i do pieczywa
  • Gotowa w mniej niż 30 minut

Grillowanie – sekret dymnego aromatu

Zaczynamy od pokrojenia cukinii w grube plastry. Cała magia tego przepisu dzieje się na grillu (lub patelni grillowej)! Wysoka temperatura karmelizuje cukinię i nadaje jej cudownych, ciemnych pasków, które wnoszą ten charakterystyczny, dymny posmak (affumicato). Razem z cukinią grilluję całe ząbki czosnku – po takiej obróbce staje się on słodki, kremowy i traci całą ostrość.

Jak połączyć smaki w idealną pastę?

Gdy warzywa są już zgrillowane i lekko przestudzone, czas na połączenie smaków. Wrzuć wszystko do blendera: cukinię, wyciśnięty z łupinek, kremowy czosnek, świeżą miętę i ser. Ja używam owczego Pecorino, który jest bardziej pikantny niż Parmezan i idealnie tu pasuje. Blenduj wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Chcemy uzyskać rustykalną, włoską konsystencję, a nie gładką papkę.

Finałowe doprawienie i podanie w stylu włoskim

Na koniec dopraw pastę solą, pieprzem i sokiem z cytryny dla świeżości. Wymieszaj i gotowe! Najlepiej smakuje podana na grzankach ze świeżego pieczywa, również lekko podpieczonych na grillu i natartych czosnkiem. To proste, ale jakże efektowne danie!

Ten przepis to dowód na to, jak prosta technika może całkowicie odmienić smak zwykłego warzywa. To czysta celebracja lata! Buon appetito!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!