Pasta z pieczonej cukinii i czosnku: najlepszy przepis na aromatyczną pastę warzywną!

  • 3 listopada, 2025

Informacje o przepisie

Porcje: 4 porcje (ok. 300g pasty)
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • * cukinia - 2 średnie sztuki (ok. 800 g)
  • * cała główka czosnku - 1 sztuka (zaufaj mi, po upieczeniu będzie słodka i kremowa!)
  • * orzechy włoskie - garść (ok. 30 g)
  • * oliwa z oliwek extra vergine - 4 łyżki
  • * świeży rozmaryn - 1 gałązka
  • * sok z cytryny - 1 łyżka
  • * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
  2. 2
    Umyj cukinię, odetnij końcówki i pokrój w grubą kostkę. Odetnij wierzch główki czosnku, tak aby odsłonić ząbki.
  3. 3
    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż cukinię. Polej ją 2 łyżkami oliwy, posyp solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Wymieszaj.
  4. 4
    Na tej samej blaszce połóż główkę czosnku, polej ją odrobiną oliwy.
  5. 5
    Piecz wszystko przez ok. 30 minut, aż cukinia będzie miękka i złocista, a czosnek całkowicie miękki.
  6. 6
    Wyjmij blachę z piekarnika. Z upieczonej główki wyciśnij miękki, kremowy miąższ czosnku prosto do naczynia blendera.
  7. 7
    Do czosnku dodaj upieczoną cukinię, orzechy włoskie, 2 łyżki oliwy i sok z cytryny.
  8. 8
    Zblenduj wszystko na pastę o ulubionej konsystencji – gładkiej lub z wyczuwalnymi kawałkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ten przepis na pastę z cukinii opiera się na technice, którą Włosi opanowali do perfekcji – pieczeniu (arrosto)! Zapomnij o gotowaniu czy smażeniu. Pieczenie wydobywa z warzyw niesamowitą głębię i naturalną słodycz. To jest mój absolutny faworyt na letnie antipasti.

  • Sekret smaku tkwi w pieczeniu
  • Intensywnie czosnkowa, ale bez ostrości
  • Idealna na grzanki i do krakersów
  • Prosty przepis na pyszną pastę warzywną

Pieczenie – sekret głębokiego smaku

Zaczynamy od przygotowania warzyw do pieczenia. Cukinię kroimy w kostkę, a z całej główki czosnku odcinamy tylko wierzchołek. Wszystko razem pieczemy w wysokiej temperaturze. Ten proces karmelizuje cukry zawarte w warzywach, co daje im niesamowitą słodycz. (Szczególnie czosnek po upieczeniu zmienia się w aksamitny, delikatny krem!).

Jak idealnie połączyć składniki?

Gdy warzywa są już upieczone, cała trudność za nami. Wystarczy wycisnąć miękki miąższ z główki czosnku prosto do blendera. Do tego dodaj upieczoną cukinię, orzechy włoskie dla tekstury i smaku, dobrą oliwę oraz sok z cytryny dla świeżości. Zblenduj wszystko razem. Możesz miksować krótko dla rustykalnej, włoskiej tekstury, lub długo dla gładkiego kremu.

Finałowe doprawienie i podanie

Na koniec spróbuj pasty i dopraw ją do smaku solą oraz koniecznie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotową pastę przełóż do miseczki. Ja uwielbiam podawać ją na ciepłych grzankach, posmarowanych ząbkiem czosnku, dokładnie tak, jak podaje się we Włoszech klasyczną bruschettę.

To danie to dowód na to, że najprostsze techniki dają najlepsze rezultaty. Czysty smak warzyw w najlepszym wydaniu. Buon appetito!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!