Pasta z pieczonej cukinii i marchewki: najlepszy przepis na aromatyczną i kremową pastę na kanapki!

  • 3 listopada, 2025

Składniki

  • * cukinia - 1 duża sztuka (ok. 500 g)
  • * marchewka - 2-3 średnie sztuki (ok. 300 g)
  • * czosnek - 3-4 ząbki (nieobrane!)
  • * orzechy włoskie - garść (ok. 40 g)
  • * oliwa z oliwek extra vergine - 4 łyżki
  • * świeży rozmaryn - 1 gałązka
  • * ser Parmezan (*Parmigiano Reggiano*) - 2 łyżki, świeżo starty (opcjonalnie, ale warto!)
  • * sok z cytryny - 1 łyżka
  • * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i odstaw.
  2. 2
    Umyj warzywa. Cukinię i marchewkę pokrój w grubą kostkę o podobnej wielkości.
  3. 3
    Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj nieobrane ząbki czosnku.
  4. 4
    Polej wszystko 2 łyżkami oliwy, posyp solą, pieprzem i igiełkami świeżego rozmarynu. Dokładnie wymieszaj.
  5. 5
    Piecz przez 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane na brzegach.
  6. 6
    Wyjmij blachę z piekarnika i lekko przestudź. Z upieczonych ząbków czosnku wyciśnij miękki miąższ.
  7. 7
    Do naczynia blendera przełóż upieczone warzywa, wyciśnięty czosnek, uprażone orzechy, starty Parmezan, sok z cytryny i pozostałe 2 łyżki oliwy.
  8. 8
    Zblenduj wszystko na pastę o ulubionej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Moja pasta z cukinii i marchewki to czysta esencja smaku, wydobyta z warzyw w najlepszy możliwy sposób – przez pieczenie! We Włoszech technika arrosto to podstawa. Zamiast gotować, pieczemy warzywa, by skarmelizować ich naturalne cukry i uzyskać niesamowitą głębię.

  • Sekret smaku tkwi w pieczeniu
  • Słodka od marchewki, kremowa od cukinii
  • Idealna na jesienne kanapki i grzanki
  • Prosty przepis na pyszną pastę warzywną

Pieczenie warzyw – sekret głębokiego smaku

Zaczynamy od pokrojenia warzyw w kostkę. Na blachę wrzucamy cukinię, marchewkę i, co bardzo ważne, całe, nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą, doprawiamy i pieczemy. Ten proces sprawia, że warzywa stają się słodkie i niezwykle aromatyczne (a czosnek zamienia się w delikatny, słodki krem, który wyciskamy prosto z łupinki!).

Jak połączyć smaki w idealną pastę?

Gdy warzywa są już upieczone i lekko przestudzone, przekładamy je do blendera. Dodajemy wyciśnięty, kremowy czosnek i resztę składników, które dopełnią dzieła. Uprażone orzechy włoskie dodadzą ziemistej nuty i tekstury, a odrobina prawdziwego Parmigiano Reggiano wniesie ten cudowny, słony smak umami, który tak kocham.

Finałowe doprawienie i podanie

Zblenduj wszystko na taką konsystencję, jaką lubisz – ja preferuję lekko rustykalną, z wyczuwalnymi drobinkami. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę podawaj na grubej kromce chrupiącego chleba, polaną z wierzchu odrobiną najlepszej oliwy.

To danie to dowód, że najprostsze techniki potrafią zdziałać cuda. Smak jest tak bogaty, że trudno uwierzyć, że powstał tylko z kilku warzyw. Buon appetito!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!