Pasta z pieczonej cukinii i marchewki: najlepszy przepis na aromatyczną i kremową pastę na kanapki!
- 3 listopada, 2025

Spis treści
Informacje o przepisie
Składniki
- ☐ * cukinia - 1 duża sztuka (ok. 500 g)
- ☐ * marchewka - 2-3 średnie sztuki (ok. 300 g)
- ☐ * czosnek - 3-4 ząbki (nieobrane!)
- ☐ * orzechy włoskie - garść (ok. 40 g)
- ☐ * oliwa z oliwek extra vergine - 4 łyżki
- ☐ * świeży rozmaryn - 1 gałązka
- ☐ * ser Parmezan (*Parmigiano Reggiano*) - 2 łyżki, świeżo starty (opcjonalnie, ale warto!)
- ☐ * sok z cytryny - 1 łyżka
- ☐ * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
- 1Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i odstaw.
- 2Umyj warzywa. Cukinię i marchewkę pokrój w grubą kostkę o podobnej wielkości.
- 3Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj nieobrane ząbki czosnku.
- 4Polej wszystko 2 łyżkami oliwy, posyp solą, pieprzem i igiełkami świeżego rozmarynu. Dokładnie wymieszaj.
- 5Piecz przez 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane na brzegach.
- 6Wyjmij blachę z piekarnika i lekko przestudź. Z upieczonych ząbków czosnku wyciśnij miękki miąższ.
- 7Do naczynia blendera przełóż upieczone warzywa, wyciśnięty czosnek, uprażone orzechy, starty Parmezan, sok z cytryny i pozostałe 2 łyżki oliwy.
- 8Zblenduj wszystko na pastę o ulubionej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Moja pasta z cukinii i marchewki to czysta esencja smaku, wydobyta z warzyw w najlepszy możliwy sposób – przez pieczenie! We Włoszech technika arrosto to podstawa. Zamiast gotować, pieczemy warzywa, by skarmelizować ich naturalne cukry i uzyskać niesamowitą głębię.
- Sekret smaku tkwi w pieczeniu
- Słodka od marchewki, kremowa od cukinii
- Idealna na jesienne kanapki i grzanki
- Prosty przepis na pyszną pastę warzywną
Pieczenie warzyw – sekret głębokiego smaku
Zaczynamy od pokrojenia warzyw w kostkę. Na blachę wrzucamy cukinię, marchewkę i, co bardzo ważne, całe, nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą, doprawiamy i pieczemy. Ten proces sprawia, że warzywa stają się słodkie i niezwykle aromatyczne (a czosnek zamienia się w delikatny, słodki krem, który wyciskamy prosto z łupinki!).
Jak połączyć smaki w idealną pastę?
Gdy warzywa są już upieczone i lekko przestudzone, przekładamy je do blendera. Dodajemy wyciśnięty, kremowy czosnek i resztę składników, które dopełnią dzieła. Uprażone orzechy włoskie dodadzą ziemistej nuty i tekstury, a odrobina prawdziwego Parmigiano Reggiano wniesie ten cudowny, słony smak umami, który tak kocham.
Finałowe doprawienie i podanie
Zblenduj wszystko na taką konsystencję, jaką lubisz – ja preferuję lekko rustykalną, z wyczuwalnymi drobinkami. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę podawaj na grubej kromce chrupiącego chleba, polaną z wierzchu odrobiną najlepszej oliwy.
To danie to dowód, że najprostsze techniki potrafią zdziałać cuda. Smak jest tak bogaty, że trudno uwierzyć, że powstał tylko z kilku warzyw. Buon appetito!
Michał Kowalczyk
Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!

