Pasta z pieczonej papryki i cukinii: najlepszy przepis na aromatyczne, włoskie smarowidło do chleba!

  • 3 listopada, 2025

Składniki

  • * czerwona papryka - 2 duże sztuki
  • * cukinia - 1 duża sztuka (ok. 500 g)
  • * czosnek - 4 ząbki (w łupinach)
  • * suszone pomidory w oleju - 4-5 sztuk (mój sekretny dodatek!)
  • * oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • * ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • * świeża bazylia - kilka listków
  • * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
  2. 2
    Umyj warzywa. Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cukinię pokrój w grubą kostkę.
  3. 3
    Rozłóż warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj nieobrane ząbki czosnku.
  4. 4
    Skrop wszystko 2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
  5. 5
    Piecz przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie, a skórka na papryce zacznie czernieć i odchodzić.
  6. 6
    Wyjmij blachę z piekarnika. Gorące połówki papryki przełóż do miski i przykryj ją szczelnie folią spożywczą na 10 minut. Po tym czasie zdejmij z papryki skórkę.
  7. 7
    Do naczynia blendera przełóż upieczoną cukinię, obraną paprykę, wyciśnięty z łupinek miąższ czosnku, suszone pomidory, bazylię, pozostałą łyżkę oliwy i ocet balsamiczny.
  8. 8
    Zblenduj wszystko na pastę o ulubionej konsystencji – gładkiej lub z kawałkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Moja pasta z cukinii i papryki, a właściwie z pieczonych warzyw, to esencja włoskiego podejścia do gotowania. Bierzemy proste, sezonowe składniki i za pomocą techniki arrosto, czyli pieczenia, wydobywamy z nich całą głębię smaku i naturalną słodycz. To jest magia!

  • Sekret smaku tkwi w pieczeniu
  • Intensywnie warzywna i aromatyczna
  • Idealna na grzanki jako antipasto
  • Prosty przepis na wegańską pastę

Pieczenie warzyw – sekret głębokiego smaku

Zaczynamy od kroku, który definiuje całe danie. Na blachę do pieczenia wrzucamy pokrojoną cukinię, połówki papryki i całe ząbki czosnku w łupinach. Wszystko skrapiamy oliwą i pieczemy w wysokiej temperaturze. Ten proces karmelizuje warzywa, sprawiając, że stają się niewiarygodnie słodkie i aromatyczne. To o wiele lepsze niż gotowanie!

Jak połączyć smaki w idealną pastę?

Gdy warzywa są już upieczone, czas na mały trik, którego nauczyłem się we Włoszech. Gorącą paprykę zamknij w misce pod folią na 10 minut. Dzięki temu para wodna sprawi, że skórka odejdzie bez najmniejszego problemu! Do blendera wrzuć upieczoną cukinię, obraną paprykę, wyciśnij miękki, słodki miąższ z upieczonego czosnku i dodaj resztę składników. Ja dorzucam kilka suszonych pomidorów, by podbić smak umami.

Finałowe doprawienie i podanie w stylu włoskim

Zblenduj wszystko na taką konsystencję, jaką lubisz najbardziej. Na koniec dopraw pastę solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego dla podkreślenia smaku. Gotową pastę przełóż do miseczki. Podawaj ją na ciepłych grzankach z chrupiącego pieczywa, czyli klasycznej włoskiej bruschetcie, polaną z wierzchu strużką najlepszej oliwy.

To danie to dowód na to, że prawdziwy smak tkwi w prostocie i jakości składników. Smakuje jak wspomnienie włoskich wakacji. Buon appetito!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!