Pasta z suszonych pomidorów i fasoli: przepis na kremowe, włoskie smarowidło w 5 minut!

  • 29 października, 2025

Informacje o przepisie

Porcje: 4 porcje (ok. 300g pasty)
Czas przygotowania: 5 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • * biała fasola z puszki - 240 g (waga po odsączeniu, najlepiej włoska *cannellini* – jest super kremowa!)
  • * suszone pomidory w oleju - 100 g (ok. 10-12 sztuk)
  • * olej z suszonych pomidorów - 3 łyżki (nigdy go nie wylewaj, to płynne złoto!)
  • * czosnek - 1 ząbek
  • * nasiona słonecznika - 2 łyżki, podprażone na suchej patelni
  • * sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • * świeża bazylia - kilka listków (opcjonalnie)
  • * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Odsącz fasolę z zalewy i dokładnie przepłucz ją na sicie pod zimną wodą.
  2. 2
    Umieść w misie blendera lub malaksera opłukaną fasolę, suszone pomidory, olej z pomidorów, obrany czosnek, sok z cytryny i listki bazylii.
  3. 3
    Zblenduj wszystko na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę zimnej wody.
  4. 4
    Dodaj uprażone nasiona słonecznika, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko pulsacyjnie przez 2-3 sekundy, tylko do połączenia składników.
  5. 5
    Przełóż gotową pastę do miseczki. Podawaj jako smarowidło do pieczywa lub dip.

Moja pasta z fasoli i suszonych pomidorów to kwintesencja włoskiej filozofii – minimum składników, maksimum smaku! To przepis, który odkryłem podczas studiów w Mediolanie i od tamtej pory robię go non stop. Gotowi na 5 minut, które zabiorą Was prosto do słonecznej Italii?

  • Błyskawiczne włoskie smarowidło
  • Gotowa w zaledwie 5 minut
  • Idealnie kremowa i pełna smaku
  • Pasta z fasoli bez gotowania

Przygotowanie składników – serce smaku

Pierwszym krokiem jest dokładne opłukanie fasoli z puszki. To bardzo ważne, ponieważ pozbywamy się w ten sposób metalicznego posmaku zalewy. Użyjcie włoskiej fasoli cannellini, jeśli macie okazję – jej kremowa konsystencja jest po prostu niezastąpiona.

Jak idealnie zblendować pastę?

Następnie umieść w blenderze fasolę, cudownie aromatyczne suszone pomidory (pomodori secchi), czosnek, sok z cytryny i bazylię. Nie zapomnij o oleju z pomidorów – to on jest nośnikiem całego smaku! Zblenduj wszystko na gładką, aksamitną masę.

Finałowe dodatki i serwowanie

Na koniec dodaj do pasty uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko tylko przez chwilę. (Chcemy, żeby nasiona pozostały chrupiące, a nie zamieniły się w pył). Gotową pastę przełóż do miseczki i podawaj. Ja najbardziej lubię ją z chrupiącą ciabattą lub grissini.

Ten przepis to dowód na to, że najlepsze rzeczy w życiu są proste. Spróbujcie koniecznie i poczujcie smak prawdziwej la dolce vita!

Tagi:

Michał Kowalczyk

Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!