Przepis na pastę z białej fasoli z Thermomixa: idealnie kremowy wegański smalec z włoską nutą!
- 29 października, 2025

Spis treści
Informacje o przepisie
Składniki
- ☐ * biała fasola z puszki - 240 g (waga po odsączeniu, uwielbiam włoską *cannellini* – jest niezwykle kremowa!)
- ☐ * duża cebula - 1 sztuka, przekrojona na pół
- ☐ * czosnek - 1-2 ząbki
- ☐ * olej roślinny lub oliwa - 30 g
- ☐ * oliwa z oliwek extra vergine - 20 g (do smaku, warto dać tę najlepszą)
- ☐ * majeranek - 1 czubata łyżeczka (klasyk, jak w polskim smalcu)
- ☐ * sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
- 1Włóż do czystego i suchego naczynia miksującego połówki cebuli i obrane ząbki czosnku. Rozdrobnij **5 s/obr. 5**.
- 2Zgarnij kopystką składniki ze ścianek na dno naczynia.
- 3Dodaj 30 g oleju lub oliwy i duś **3 min/120°C/obr. 1** bez założonej miarki.
- 4Dodaj odsączoną i opłukaną na sicie fasolę, 20 g oliwy extra vergine, majeranek, sól oraz pieprz.
- 5Zmiksuj wszystko na gładką pastę **20-30 s/obr. 5-7**, stopniowo zwiększając obroty.
- 6Przełóż gotową pastę do miseczki i podawaj ze świeżym pieczywem.
Moja pasta z białej fasoli z Thermomixa to idealne połączenie polskiej tradycji i włoskiej prostoty! Smakuje jak domowy, wegański smalec, ale dzięki dobrej oliwie ma śródziemnomorski charakter. A Thermomix robi całą magię w kilka minut.
- Wegański odpowiednik smalcu
- Idealnie kremowa konsystencja
- Gotowa w mniej niż 10 minut
- Wszystko w jednym naczyniu
Błyskawiczne siekanie i duszenie w Thermomixie
Najpierw do naczynia miksującego wrzuć cebulę i czosnek, a Thermomix posieka je dla Ciebie w kilka sekund. Pamiętaj, żeby zgarnąć wszystko kopystką ze ścianek na dno (to gwarantuje równomierne duszenie). Następnie dodaj olej i włącz program duszenia. Urządzenie samo zadba o idealnie zeszkoloną, aromatyczną bazę do naszej pasty, a Ty w tym czasie możesz zaparzyć espresso.
Miksowanie na idealnie kremową pastę
Do ciepłej, pachnącej bazy dodaj odsączoną fasolę i resztę przypraw. To jest moment, w którym dzieje się cała magia! Uruchom miksowanie, stopniowo zwiększając obroty, a w kilkanaście sekund uzyskasz idealnie gładką i aksamitną pastę. Thermomix radzi sobie z tym zadaniem wybornie, tworząc konsystencję, którą we Włoszech nazwaliby crema.
Finałowe szlify i serwowanie
Gotową pastę przełóż do miseczki. Ja lubię podawać ją tak, jak robią to we Włoszech z hummusem – polaną strużką najlepszej oliwy z oliwek i posypaną świeżo mielonym pieprzem. Smakuje wybornie z chrupiącą bagietką lub polskim chlebem na zakwasie.
Ten przepis to dowód, że proste smaki są najlepsze. Szybko, smacznie i bez bałaganu – właśnie za to kocham gotowanie z pomocą technologii. Buon appetito!
Michał Kowalczyk
Cześć! Jestem Michał, Polak z włoskim sercem i żołądkiem. Na moim blogu dzielę się miłością do włoskiej kuchni, kultury i stylu życia, które odkryłem studiując w Mediolanie. Zapraszam na kulinarną podróż przez Italię - bez paszportu, ale z gwarancją autentycznego smaku!

